Single Blog

Зручна кухня: як правильно підібрати меблі і техніку

Блог

Не секрет, що для створення смачних страв, в першу чергу, потрібно мати хороші рецепти. Але перш ніж перейти до кулінарних рецептів, поговоримо про кухонні меблі та обладнання, завдяки чому щоденне приготування їжі буде легким та приємним.  Наша студія у Львові займається індивідуальним проектуванням кухонь, дизайном і підбором меблів спеціально для Вас.  Якщо ви вирішили перетворити свою кухню в кухню своєї мрії, вам цікаво як відбувається проектування, або ви ще непевні у своїх знаннях і шукаєте інформацію,  то нижче ми навели ті принципи ергономічності та оптимальних рішень, яких притримується наша студія дизайну при проектуванні. Сподіваємось ця інформація допоможе перетворити ваші мрії у реальність!

Місце

Як багато місця на кухні потрібно для встановлення меблів та обладнання біля одної стіни?

При стандартному розміщенні – 360 см. Встановіть столики та обладнання в один ряд, варто притримуватися зручної черги: холодильник, раковина, плита. Раковина може стояти посередині, оскільки легкий доступ до води однаково важливий як під час попередньої підготовки продуктів, так і в процесі приготування їжі.

Мінімальна довжина стільниці між холодильником і раковиною, а також по обидві  сторони плити – 40 см. На кожній кухні повинна бути робоче місце довжиною мінімум 80 см. При однорядному розташуванні вона, як правило, розділяє раковину і плиту. Можна помістити її між холодильником і раковиною.

Кухонні меблі і площа кухні

Навіть у маленькій кухні можна розмістити кухонний стінку довжиною 360 см. Вважається, що довжина всій стільниці повинна бути не менше 200 см. У відкритому приміщенні існує безліч можливостей для виконання цих умов: розташування у формі букви L, в два ряди, з на пів островом чи островом . Мінімальна ширина закритої кухні – 180 см. У такому приміщенні можна помістити обладнання біля одної стіни і зберегти відповідну відстань від другої. Закрита кухня з двома паралельними рядами шаф повинна мати ширину мінімуму 240 см. У приміщенні з такою шириною також можна обмежити розташування меблів та обладнання в одному ряду, а поруч з другою стіною розмістити столик. Однак при ширині приміщення 250-270 см можна поставити на кухню зручний стіл для чотирьох чоловік. Зазвичай при цьому меблі та обладнання розміщують у формі букви L.

Орієнтир за розмірами кухонь різного типу:

  • мінімальна площа відкритої кухонної пристройки – 5-6 м²;
  • мінімальна площа закритої кухні – 8-9 м²;
  • площа закритої кухні зі столом – 10-15 м²;
  • площа закритої кухні з острівцем – 18 м² або більше залежно від функцій острова.

Кухонне обладнання

Не варто забувати, що згідно з українськими нормами (СНіП 2.04.08-87 * “Газоснабженние”) в існуючих житлових будинках допускається встановлення газових плит:

 

  • в приміщеннях кухні висотою не менше 2,2 м і об’ємом не менше: для газових плит з двома горілками – 8 м3, з трьома – 12 м3, з чотирма горілками – 15 м3, що мають вікно з форточкою, витяжний вентиляційний канал і природнє освітлення;
  • в кухнях з наклонними стелями, що мають висоту в середній частині не менше 2 м, встановлення газового обладнання слід передбачити в томій зоні приміщення, де висота стелі складає не менше 2,2 м.

Водопровід та каналізація повинні встановлюватися  на підставі проекту, створеного з урахуванням вимог СНіПу 2.04.01-85 «Внутрішній водопровід та каналізація будівель». Мийка часто розміщується під вікном – це робить роботу біля неї приємною завдяки гарному природному освітленню. Посудомийну машину бажано розташувати в безпосередній близькості від мийки. Щоб усіма пристроями було зручно користуватися, відстані між ними не повинні бути дуже великими.

Незалежно від способу розташування меблів та обладнання (однорядне, дворядне, у формі літери L), відстань від раковини до холодильника по прямі не повинно перевищувати 210 см, а від холодильника до плити – 270 см. Також нічого не повинно заважати проходу між ними.

Меблі і естетичне враження

Шафи що стоять на підлозі призначені для зберігання великих і важких речей. У навісних – ми можемо розмістити тільки дрібні предмети, проте ці меблі знаходяться на рівні рук і очей, що є дуже зручним. Якщо кухня не дуже маленька, можна облаштувати її, використовуючи лише нижні шафи і тумби. В цьому випадку потрібно обладнати їх висувними ящиками і кошиками (до звичайних полиць в глибоких шафках можна дістатися, стоячи на четвереньках, що не дуже комфортно). На щастя, системи обладнання шаф  дуже різноманітні.

Високі нижні шафи, тумби і пристрої (холодильник з морозильною камерою, духовку з мікрохвильовою піччю) ми можемо згрупувати і розмістити у відповідному функціональному, але не дуже видному місці кухні, щоб вони візуально не обтяжували приміщення. Можна вбудувати їх в стінну нішу (що дозволяє нівелювати їх глибину).

Шафки різного виду, маленькі і великі, більш високі і більш низькі, по-різному ділять і заповнюють простір. Подивимося на кожну стіну окремо і постараємося створити з них естетичну композицію. Композиція – це не максимально можливе захаращення всієї поверхні стін, а компонування в певному порядку вільних і заповнених просторів. Варто подбати про те, щоб графічний малюнок дверцят шафок, духовки, мікрохвильової печі або пароварки був впорядкованим.

Залишити Відгук